Zero taksë doganore/ Ja efektet ekonomike nga marrëveshja Shqipëri-Kosovë


Vendimi i Kosovës për të taksuar me 100 për qind importet nga Serbia pritet të sjellë ndryshime të rëndësishme në flukset tregtare të rajonit. Por, a e orienton taksimi i produkteve serbe, tregtinë e jashtme të Kosovës drejt Shqipërisë?

Top Channel analizoi flukset tregtare mes 3 shteteve. Sipas të dhënave zyrtare në vitin 2017, Kosova importoi 450 milionë euro mallra nga Serbia, ndërsa importet nga Shqipëria për të njëjtën periudhë ishin tri herë më pak, ose 152 milionë euro.

Por, çfarë ble Kosova nga Serbia dhe çfarë nga Shqipëria?

Sipas të dhënave zyrtare nga Dogana e Kosovës, gati 40 për qind e importeve që Kosova ble nga Serbia përbëhen nga 6 produkte. Ato janë energjia elektrike, karburanti, pijet freskuese, sheqeri, vaji dhe gruri.

Ndërsa importet nga Shqipëria janë edhe më të përqëndruara. Sipas të dhënave nga INSTAT, 73 për qind e importeve totale që Kosova ble nga Shqipëria dominohen nga 5 produkte. Në vend të parë është çeliku me 58.4 milionë euro. Pastaj vijnë me radhë karburantet, çimentoja, alumini dhe zarzavatet.

Të dhënat tregojnë se gama e produkteve që Kosova ble në Serbi është e ndryshme nga ajo që merr nga Shqipëria. I vetmi produkt, të cilin ajo e importon në masë nga të dyja vendet është karburanti, pra nafta dhe benzina, që vjen si nga prodhimi vendas i Ballshit, ashtu dhe riskporti që bëjnë kompanitë shqiptare të karburanteve në Kosovë.

Në aftashkurtër, ky duket se mund të jetë dhe efekti më i rëndësishëm që taksimi i produkteve serbe do të ketë në tregtinë mes Shqipërisë dhe Kosovës. Ndërsa për produktet e tjera, gjasat duken të vogla që importet serbe të zëvendësohen me ato shqiptare. Kjo, për arsyen e thjeshtë se për shumicën e tyre, Shqipëria rezulton vend deficitar, pra që nuk i prodhon vet, por i importon nga jashtë në masën më të madhe./TCh/