Ja disa fakte shkencore që nuk i dinit për vdekjen


Për vdekjen dëgjojmë shpesh dhe të gjithë e pyesim veten se çfarë ndodhë me trupin tonë pas vdekjes.Këtë gjë na i shpjegojnë shkencëtaret me disa fakte interesante mbi atë se çfarë ndodhë mbi trupin pas vdekjes. Nga këndvështrimi i mbijetesës së specieve, vdekja është e dobishme dhe e domosdoshme për ripërtëritjen dhe evoluimin e bimëve dhe kafshëve.

Le të përpiqemi të thyejmë disa tabu me disa kuriozitete shkencore për vdekjen.

Pavarësisht nga shkaku i vdekjes, shkaqet përfundimtare të vdekjes vjen në çdo rast nga mungesa e oksigjenit. Një frymëmarrje gjithnjë e më e përhershme dhe sipërfaqësore, shpesh e shoqëruar me spazma muskulore, është një nga karakteristikat kryesore të fazës agoniste, nga agonia e fjalës greke, që do të thotë “ankth”.

108 njerëz vdesin çdo minutë në botë; çdo vit, kryesisht si shkaqe kryesore janë përcaktuar goditjet në tru dhe atak të zemrës.

Që nga momenti kur zemra pushon së punuari , prodhimi i nxehtësisë së trupit ndërpritet dhe temperatura e trupit bie në një mesatare prej 0.83 ° C në orë, derisa të arrijë ekuilibrin me ambientin. Kjo fazë quhet algor mortis .Rigor mortis, duke forcuar trupin për shkak të reaksioneve biokimike në muskujt, fillon ndërmjet dy dhe gjashtë orësh pas vdekjes. Jo të gjitha organet në këtë moment janë të vdekur: qelizat e lëkurës mund të mblidhen nga një trup i vdekur brenda 24 orëve të para të vdekjes. Dhe madje edhe në zorrët ka ende shenja të jetës .

Nga tre ditë pas vdekjes, bakteret dhe enzimat e zorrëve që dikur digjnin darkën tonë fillojnë të shpërndajnë qelizat që vdesin nga organet e ndryshme të organeve të brendshme. Ndërsa këto mikroorganizmat rriten në trupin e organizmit, trupi ndryshon ngjyrën dhe bëhet i gjelbër, pastaj ngjyrë lëjla dhe më në fund i zi.

Bakteret prodhojnë një sasi të madhe të gazit që i shtohet kufomës, veçanërisht në pjesën e barkut. Pas një jave, lëkura rritet dhe krijohen flluska dhe të cilat mund ta bëjn lëkurën të shkërmoqet.

Nuk është e vërtetë se në këtë periudhë thonjtë dhe flokët vazhdojnë të rriten: është një iluzion për shkak të tërheqjes së lëkurës.