“Historianët grekë s’guxojnë, janë injorantë”! Elena Kocaqi ‘tërbon’ sërish finjët, zbulon të vërtetën e themelimit të Durrësit


Historiania e njohur shqiptare, Elena Kocaqi, ka shpëvrthyer sërish ndaj historianëve grekë, duke i quajtur ata qesharakë, amatorë dhe injorantë. Përmes një postimi në rrjetet sociale, historiania sqaron se si u themelua Durrësi nga ilirët në shekullin e VII. Sipas saj, Durrësi ka qytetërim më të hershëm se shekulli i VII, ndërsa shton se edhe Korfuzi është themeluar nga pellazgët.

Mesazhi i plotë i historianes Kocaqi:

Themelimi i Epidamnit( Durresit) po nga Ilirët në shekullin e VII. Sipas Tukididit, Epidamnus është një koloni nga Korfuzi, e themeluar nga Fali-us, i biri i Eratocleides, nga familja e Heraklidëve, të cilët ishin thirrur për këtë qëllim nga Korinthi.

Nga ana tjetër Herkuli nga origjina ishte Frigas qe kishin emigruar po nga Epidmani për në Troy dhe nga aty me Pelopsin Frigas për ne Peloponez. Alcumena e ëma e Herkulit ka te dhëna se ishte e bija e Pelopsit Frigas me Hipodamnian. Ne epokën e luvftës se Trojës, Herkuli konsiderohej si trashëgimtar i familjes se Pelopsit Frigas, pavarësisht se ka dhe një te dhëne qe rrjedh nga familja e Perseut. Të dhënat qe është nga Frigasit janë me te shumta, si nga( Plutarku, Deodor Siciliani, Dikti Kretes, Dares i Frigjise dhe Pauzania).

Durresi ka nje qytetërim me te hershem, sesa shekulli i VII por ne rastin e themelimit nga Korfuzi, kemi te bëjmë serish me një popullsi qe ishte Pellazge, pasi Korfuzi ka qene historikisht Pellazg dhe nga largësia një koloni e Korinthit po Ilire nga Frigasit. Pra, nje pjese e Frigasve qe iken nga Durresi dhe kthehen serish tek vendi i tyre nga kishin emigruar rreth 1000 vjet me parë.

Shënim. A ekziston Durrësi? Jo sigurisht është mit, është përralle. Po ka gur aty e fakte? Nuk janë te vërteta janë mite, na duket neve, nuk ekziston. Nëse nuk është Grek patjetër qe është mit, nuk është i vërtet. Ky është varianti i shpjegimit te historisë sipas ithtarëve te Greqisë në Shqipëri qe as edhe vet historianet Grek, nuk guxojnë ta bëjnë. Totalisht qesharak dhe amator deri në injorancë absolute.