550 vjetori i vd*kjes së Skënderbeut, Papa Françesku: Shqipëria, një vend me histori të lashtë e të lavdishme


Papa Françesku ka pritur sot në Selinë e Shenjtë një grup prej rreth 200 personazhe të njohur shqiptarë në kuadër të përkujtimit të 550 vjetorit të vdekjes së heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

Papa Françesku shfrytëzoi rastin për të përshëndetur të gjithë shqiptarët “në emër të lidhjes së lashtë të miqësisë dhe marrëdhënieve të përhershme” me Selinë e Pjetrit.

Papa Francis vuri në dukje “historinë e lashtë dhe të lavdishme” të Shqipërisë, duke theksuar se vendi është një pjesë integrale e Evropës, me kulturën e saj unike.

“Sot,” tha ai, “ne kujtojmë dhe festojmë Gjergj Kastriot Skënderbeun, një bir heroik i një populli të fortë dhe bujar, i cili mbrojti me guxim vlerat shpirtërore dhe emrin e krishterë”. Skënderbeu, vazhdoi ai, “e futi identitetin kulturor shqiptar me veprat e tij, duke u bërë një simbol i padiskutueshëm i kohezionit dhe unitetit kombëtar “.

Ati i Shenjtë foli për emigrimin e shumë të krishterëve pas vd*kjes së Skënderbeut dhe pushtimin e mëvonshëm të Shqipërisë dhe përshëndeti praninë e Italo-Shqiptarëve në mesin e pelegrinëve.

Shembulli i Skënderbeut, tha Papa Françesku, “ka shprehur vlefshmërinë e karakterit shqiptar”. Në veçanti, ai theksoi “klimën e respektit të ndërsjellë dhe besimin” midis katolikëve, ortodoksëve dhe myslimanëve. Kjo, tha ai, tregon se bashkëjetesa paqësore e shtetësisë është një rrugë konkretisht e zbatueshme që prodhon harmoni dhe më të mirën dhe kreativitetin e një populli të tërë, duke transformuar bashkëjetesën e thjeshtë në bashkëpunim dhe vëllazëri të vërtetë