21 fakte të panjohura për Shërbimin Sekret


Si veprojnë dhe çfarë të fshehtash bartin ata?

Shërbimi Sekret i Shteteve të Bashkuara është i mbuluar me mistere dhe mite.

Kush janë këta njerëz të rreptë në kostume të zeza?

Në filma, ata veshin syze dielli me lente të errëta dhe kanë kufje. Por vështirë se do t’i njihni ata në jetën reale nëse i takoni.

21. Ka më shumë se sa mendojmë.

Image

Nëse flasim për Shërbimin Sekret, shpesh mendojmë rreth 100 (ose edhe më pak) ushtarëve të elitës. Në fakt, ka rreth 6,500. Përveç kësaj, ka edhe nga ata që punojnë për njësinë e mbrojtjes personale.

20. Ata nuk kujdesen vetëm për presidentët.

Image

Jo vetëm presidenti por edhe familja e tyre, ish-presidentët dhe familjet e ish-presidentëve janë nën mbrojtje. Shërbimi Sekret gjithashtu mbron mysafirët e presidentit dhe kushdo që presidenti dëshiron të mbrohet.

19. Janë 3 faza të shërbimit.

Image

Agjentët nuk janë të përfshirë në punën në terren në fillim. Ata duhet të punojnë në zyrë për 3 vjet nëse duan të përballen me punë sfiduese (kjo fazë zgjat 4-7 vjet). Në fazën përfundimtare, një agjent promovohet në një pozicion më të lartë ose kthehet në punën e zyrës.

18. Ata janë të trajnuar për të hedhur veten para plumbave dhe mbijetojnë në ujë.

Image

Para çdo ngjarjeje të rëndësishme, Shërbimi Sekret parashikon dhe shqyrton të gjithë skenarët e mundshëm të tentativave të vrasjes dhe shkëmbimeve. Ata përdorin plumba të bërë posaçërisht për këto sesione trajnuese. Të gjithë agjentët gjithashtu i nënshtrohen një zhvillimi të aftësive çdo tetë javë.

17. Ata janë të gatshëm të japin ndihmën e parë.

Image

Çdo agjent ka aftësi bazë mjekësore dhe është gati të japë ndihmën e parënë një situatë kritike për të shpëtuar jetën e dikujt para se të vijë një ambulancë ose para se të arrijnë në spital. Rruga e secilit president është hulumtuar tërësisht në mënyrë që një spital të jetë gjithmonë 10 minuta larg.

16. Ata gjithmonë kanë gjak presidencial.

Image

Agjentët janë gjithmonë të gatshëm për të përdorur aftësitë e tyre mjekësore dhe për të kryer një transfuzion gjaku nëse është e nevojshme. Ata gjithmonë posedojnë gjak shtesë për presidentin, në mënyrë që të mos marrin nga donatorët.

15. Mali Moti nuk është një mit.

Image

Ka një bunker nëntokësor në mal që përdoret për të fshehur një përfaqësues të qeverisë gjatë një ngjarjeje ku mblidhen të gjithë zyrtarët e tjerë të shtetit. Pra, nëse terroristët vendosin të vrasin grupin e lartë të qeverisë, ata ndoshta do të dështojnë.

14. Për ta presidentët i kanë emrat me kode.

Image

Shërbimi Sekret përdor emra kodesh për presidentët, dhe kjo është e vërtetë, nuk është një fantazi e Hollywoodit. Shpesh përdorin emra që fillojnë me të njëjtën shkronjë për gjithë familjen. Për shembull, Barack Obama ishte Renegade, gruaja e tij ishte Renaissance, dhe bijat e tyre ishin Radiance dhe Rosebud.

13. Ekzistojnë sensorë të lëvizjes në dyshemenë e Zyrës Ovale.

Image

Një nga rregullat e Shërbimit Sekret është që presidenti të mos mbetet vetëm. Dhe nëse presidenti dëshiron të qëndrojë vetëm në Zyrën Ovale pa agjentë, ata lehtë mund të gjurmojnë çdo lëvizje dhe çdo kërcënim të mundshëm me ndihmën e sensorëve në dysheme.

12. Ata marrin pjesë në aktivitetet që presidenti i ka hobi.

Image

Ndërsa presidenti nuk mund të qëndrojë i vetëm, agjentët duhet të marrin pjesë në çdo gjë në jetën e tij. Z. President, a doni të shkoni për të ngrënë mëngjes? Nuk ka problem, ne do të vijmë me ju. A doni të bëni ‘hiking’? Ne do vijmë gjithashtu…

11. Dhe ata shkojnë te mjeku me presidentin.

Image

Presidenti madje nuk mund të qëndrojë vetëm me një mjek pa një agjent si një përcjellje, pa marrë parasysh se çfarë është problemi i presidentit.

10. Ata ndjekin të gjitha letrat kërcënuese.

Image

Nuk është një mit. Shërbimi Sekret kontrollon të gjitha letrat elektronike dhe letrat që përmbajnë kërcënime. Kjo organizatë gjithashtu ka një bazë të dhënash për ta bërë procesin e hetimit më të lehtë.

9. Ata gjithmonë monitorojnë dhe regjistrojnë gjithçka.

Image

Agjentët gjithmonë përdorin sa më shumë kamera që munden. Me të vërtetë ndihmon shumë kur bëhet fjalë për zgjidhjen e një incidenti dhe gjetjen e një autori të krimit. Pas vrasjes së Kennedy, u vendos që të ketë një veturë që ishte përgjegjëse për regjistrimin e videos në një sferë presidenciale.

8. Ata nuk betohen të vdesin për presidentin e tyre.

Image

Është një mit i Hollywoodit. Nuk ka betim të tillë në jetën reale. Asgjë personale, zoti President!

7. Ekziston vetëm një agjent i cili u vra në krye të detyrës.

Image

Nëse një agjent sakrifikon jetën e tij për presidentin, ai e bënë atë vullnetarisht. Në të vërtetë, kishte vetëm një rast në histori kur një oficer i Shërbimit Sekret vdiq: Leslie Coffelt u vra më 1 nëntor 1950, duke mbrojtur Harry Truman.

6. Ata e mbajnë selinë e tyre sekret.

Image

Selia e Shërbimit Sekret gjendet në Washington në një ndërtesë pa ndonjë shenjë identifikimi. Nuk ka as edhe kazane plehrash pranë (kështu që nuk ka vend për të instaluar një bombë). Ndërtesa ndodhet në një rrugë me një emër shumë të shkurtër: H Street.

5. Shërbimi Sekret u themelua në ditën kur Lincoln u vra.

Image

Ishte Hugh McCulloch, Sekretari i Thesarit, i cili sugjeroi krijimin e Shërbimit Sekret. Ai e paraqiti idenë e tij tek Abraham Lincoln më 14 prill 1865. Më vonë atë natë, presidenti shkoi në një teatër ku u qëllua në kokë.

4. Shërbimi Sekret nuk u themelua për të mbrojtur presidentin.

Image

Edhe sikur të ishte krijuar atë mëngjes, nuk do ta shpëtonte jetën e Lincolnit, sepse qëllimi kryesor i kësaj organizate ishte të përballonte falsifikimet dhe mashtrimet financiare. Në fakt, organizata ende merret me çështje të tilla.

3. Ata kurrë nuk vënë syze dielli jashtë.

Image

Në filma, agjentët gjithmonë vënë syze dielli dhe kostume të zeza. Agjentët e vërtetë kurrë nuk përdorin syze dielli gjatë misionit të tyre, pasi ata mund të humbin diçka të rëndësishme për shkak të dritës së verdhë ose mungesës së dritës.

2. Ndonjëherë ata dështojnë gjithashtu.

Image

Në ditët e sotme është vërtet e vështirë për t’u vërejtur gjithçka, dhe një gabim i Shërbimit Sekret nuk bënë përjashtim. Kishte një histori që Barack Obama hipi në një ashensor me një oficer të armatosur, kur një burrë me një thikë hyri në bazën e Shtëpisë së Bardhë duke u hedhur mbi gardh.

1. Duart e tyre janë gjithmonë të gatshme.

Image

Nëse keni një vështrim më të afërt tek agjentët në foto, do të vini re se duart e tyre janë gjithmonë në belin e tyre. Pozicioni i tyre i gishtit mund të ndryshojë, por kuptimi është gjithmonë i njëjtë: agjentët janë të gatshëm të reagojnë shpejt dhe të përdorin armët e tyre. /Telegrafi/