/Oh sa jemi lodhur, 5 truke për të qëruar lehtësisht gështenjat

Oh sa jemi lodhur, 5 truke për të qëruar lehtësisht gështenjat

Gështenja është një ushqim shumë i pasur me fibra, proteina, yndyrna, kripëra minerale dhe vitamina C. Vlera ushqyese e gështenjave është e ngjashme me atë të grurit dhe në të kaluarën ky fryt ishte ushqimi i përditshëm gjatë sezonit të dimrit për shumë popullata, veçanërisht për zonat malore. Në varësi të llojit të gatimit të zgjedhur, ne mund të shohim se si të qërohen gështenja dhe cilat janë gabimet që nuk duhet të bëhen.

Zbutini gështenjat para përgatitjes
Një truk për të qëruar gështenjat është zbutja. Nëse nuk jeni me ngut, vendosni gështenjat në një enë me ijë për dy orë para se ti gatuani, pastaj vlojini ato. Në këtë mënyrë, pasi të keni gatuar gështenjat, do të jeni në gjendje të hiqni lëkurën në një mënyrë të lehtë. Natyrisht ky truk mund të shfrytëzohet nëse keni ndërmend të zieni gështenja dhe nuk është e vlefshme në qoftë se planifikoni t’i përgatitni ato në një mënyrë tjetër.

Gështenja të ziera: shtoni vaj në ujin e zier
Gështenjat e ziera janë të lehta për t’u qëruar, por gjatë gatimit ata zbuten dhe rrezikojnë të thërrmohen: me këtë truk të thjeshtë ju do të arrini t’i qëroni gështenja shumë më lehtë dhe pa i thyer ato.

Nëse jeni duke përgatitur gështenja të ziera, truku për t’i qëruar lehtë nga të gatuarit është të shtoni një lugë gjelle vaji në ujin e gatimit. Për të zier gështenja, duhet të shtoni ujë të barabartë me tre herë volumin e gështenjave dhe i lini ato në zjarr për rreth 40-45 minuta.

Gështenjat e pjekura
Mos harroni të bëni një prerje në drejtimin e gjerësisë së gështenjave përpara se të përgatitni gështenja në sobë ose në furrë. Pas gatimit të gështenjave, mbulojini ato me një leckë të ngrohtë dhe le të ftohen për rreth dhjetë minuta. Avulli që buron do të lehtësojë qërimin e lëkurës: në sajë të këtij truku do të jetë i mjaftueshëm që t’i shtypni pak gështenjat për të hequr lëvozhgën pa mundim. Gështenjat e pjekura dhe e granatuara mund të konsumohen menjëherë ose të ruhen në frigorifer. Në kohën e konsumimit mund t’i shkrini ato dhe t’i shijoni të ftohta ose të ngrohta.

Pjekja në mikrovalë
Ata që përdorin mikrovalën mund të përdorin këtë lloj mënyre për të pjekur dhe qëruar gështenjat pa vështirësi. Sa për gatimin në tigan dhe furrë, fillimisht bëni një prerje në gjatësinë e gështenjave, pastaj gatuani një sasi të vogël në një kohë në mikrovalë për një minutë. Në fund të gatimit, gështenjat qërohen menjëherë.

Heqja e lëkurës së gështenjave të papërpunuara
Heqja e lëkurave të gështenjave të papërpunuara nuk është e lehtë: është shumë më i përshtatshme t’i heqësh ato kur gatuhen. Nëse ju duhet të qëroni gështenjat për përdorimin e tyre në përgatitjen e supave, ky truk të paktën do të lehtësojë heqjen e lëkurës. Fillimisht hiqeni lëkurën e gështenjave me një thikë. Pastaj i lini ato në një tas me ujë shumë të nxehtë përreth 3 minuta. Në këtë pikë lëkura mund të hiqet lehtësisht me dorë dhe do të keni gështenja të shkëlqyera për recetat tuaja