/LAJMI I FUNDIT:Turqia paralajmëron serish Greqinë për detin

LAJMI I FUNDIT:Turqia paralajmëron serish Greqinë për detin

Turqia paralajmëron se do të kundërpërgjigjet ushtarakisht nëse Greqia nis zgjerimin e ujërave territoriale, sipas parimit të 12 miljeve. Zëdhënësi i partisë së Presidentit Erdogan, i cili e konsideroi të rrezlkshme përpjekjen e Athinës.

“Kjo është një sjellje e rrezlkshme. Hapësira që ata e njohin si “zona 7” është pjesë e shelfit tonë kontinental. Përgjigjia e merituar do t’u jepet nga forcat tona të armatosura, që nuk do të hezitojnë të përmbushin kërkesën e Republikës së Turqisë”.

Athina ka thënë se nuk merr urdhëra nga Ankaraja. Por ish-ministri i Jashtëm grek Theodhoros Pangalos, i bën thirrje qeverisë greke të tregohet e kujdesshme me çështjen e zgjerimit të hapësirës detare dhe marrëdhëniet me Turqinë.

“Do thoja që nuk duhet të përlasemi me Turqinë. Është një forcë e madhe, duhet ta pranojmë. Por jeta e njeriut nuk ka të njejtën vlerë në Greqi dhe Turqi. Turqia është vend i botës së tretë ku mijëra njerëz vrlten pa u folur fare për ta”.

Kryeministri grek Alexis Tsipras, nuk e çoi për dekret presidencial zgjerimin me 12 milje të hapësirës detare greke por tha se do të kërkojë edhe mendimin e deputetëve dhe grupeve shkencore përpara se t’a hedhë për votim në Parlament.