/Ky fshatar i vjetër u shookua kur gjeti çfarë ishte fshehur prapa magazinës së tij të patateve!

Ky fshatar i vjetër u shookua kur gjeti çfarë ishte fshehur prapa magazinës së tij të patateve!

Një fermer i vjetër nga Kina kishte korrur prodhimin e patate të ëmbla, i kishte futur ato në thasë dhe i kishte ruajtur në magazinën nëntokësore pranë fermës së tij. Kur ai u bë i kishte futur të gjitha prodhimet e tij në dhomë, u ndje i lodhur dhe vendosi të pushonte në një cep të asaj dhome. Ndërsa po pushonte ai vuri re një zhurmë dhe pa një dritë të zbehur që vinte nga një nga muret e dhomës.

Kureshtar për të parë se nga po vinte burimi i dritës, ai iu afrua me kujdes. Në mendjen e tij ai tashmë kishte idenë se kjo ishte puna e minjve dhe se këta brejtës do të shkatërronin korrjen e tij. Prandaj ai kishte nevojë për të kapur këtë brejtës para se të bënte ndonjë dëm.

Ai menjëherë filloi të gërmonte nëpër mur nga ku vuri re dritën dhe nuk mund t’i besonte syve në atë që kishte gjetur.Fermeri vuri re se kishte lidhje mes magazinës së tij dhe shpellës ku kishte një relike, një statujë argjendi. Fermeri i moshuar ishte i ngazëllyer dhe i bëri thirrje autoriteteve përkatëse të nesërmen për t’i njoftuar ata për zbulimin e tij dhe gjithashtu për të gërmuar më tej dhomën pasi kishte frikë se mund të dëmtonte objektet. Ekipi i ekskavatorëve gjetën se dera çoi në një lloj dhomë të shpellave dhe brenda saj ishte një tjetër derë e cila kishte simbole dhe shenja të çuditshme mbi të.

Bujku i vjetër dhe shokët e tij u përplasën me një numër të madh kavanozësh të balte. Ata vendosën të hapnin një për të shqyrtuar përmbajtjen e tij. Edhe pse ata ishin skeptikë se kishte diçka me vlerë në kavanoza, ajo që ata gjetën erdhi si një surprizë për fermerin dhe ekskavatorët.

Ata ishin të mbushur me monedha të lashta dhe dukej sikur i përkisnin një periudhe antike. Nuk ka nevojë të thuhet se ishin tepër të gëzuar me zbulimin e tyre të papritur. Ata hapën disa kavanoza dhe të gjithë ishin të mbushur me të njëjtin lloj monedha antike. U bë e qartë se kushdo që mbante shpellën ishte dikush që ishte jashtëzakonisht i pasur dhe i kishte ruajtur të gjitha pasuritë e veta në këtë shpellë. Monedhat dukeshin aq të vjetra saqë i përkisnin një epoke që datonte qindra vjet më parë.

Ky fermer jashtëzakonisht me fat i kishte ngecur në një shpellë të madhe pasurish në oborrin e shtëpisë së tij prapa dhomës së tij të magazinimit. Gjetjet u dërguan për t’u shqyrtuar nga historianët dhe u konstatua se këto monedha të ruajtura gjatë mund të datojnë nga 960 pas Krishtit deri në 1279 pas Krishtit e cila i bëri këto monedha rreth një mijë vjet të vjetra.