/“Ka ikur koha kur Serbia sillej si superfuqi në Ballkan, tani Ballkani flet shqip”

“Ka ikur koha kur Serbia sillej si superfuqi në Ballkan, tani Ballkani flet shqip”

Kohët e fundit, ndikimi Rus ka shqetësuar jo vetëm Kosovë, por Evropën në tërësi, për më i prekur është Ballkani dhe kjo politikë e vjetër rishfaqet herë pas here, madje rishfaqet kur nuk gjen stabilitet politik në vend, si në Kosovë dhe në Shqipëri, Maqedoni dhe me gjerë.

Masa e marrë nga qeveria e Kosovës rreth taksës 100% gjithsesi se është përgjigje politike, sepse Serbia po shfrytëzon pozita për të përfituar nga marrëveshja mes Kosovës dhe Serbi Kështu ka vlerësuar njohësi i çështjeve politike dhe juridike Ilir Vata i cili në një prononcim për “Bota sot” ka thënë shikuar në aspektin nacionalist taksa 100% është gjeja e duhur dhe është një përgjigje.

“Në aspektin nacional është veprim i qëlluar, kurse sa i përket aspektit politik mendoj se është e pa menduar mirë, pasi e ardhmja e Kosovës është në BE, dhe zëri i tyre duhet të jetë udhërrëfyes për politikën e Kosovës, sigurisht pa anashkaluar partnerin e madh strategjik të shqiptarëve SHBA.

Kurse shikuar në aspektin e tregtisë së lirë, është një rrënim, është shkelje e marrëveshjes CEFTA , cenon mirëqenën e shtetasve të Kosovës. Në aspektin e sigurisë së Kosovës kjo taks nuk ka të bëjë sepse Kosova është e pavarur, shtet legjitim dhe në këtë koncept askush nuk mund ta cenojë sigurinë e një shteti tjetër nga vendimet e një qeverie, se pafajësish se si janë legjitime dhe varen nga vetë qeveria e Kosovës”, ka thënë njohësi i çështjeve politike e juridike Vata.

Ai ka theksuar se lobimi i Serbisë kundër Kosovës do vazhdojë edhe me tej, ndërsa Kosova, partnerët ndërkombëtarë, Shqipëria duhet të vazhdojnë misionin e tyre diplomatik, lobues për integrimin e Kosovës në institucione ndërkombëtare dhe kryesisht në BE. “Kohët e fundit, ndikimi Rus ka shqetësuar jo vetëm Kosovë, por Evropën në tërësi, për më i prekur është Ballkani dhe kjo politikë e vjetër rishfaqet herë pas here, madje rishfaqet kur nuk gjen stabilitet politik në vend, si në Kosovë dhe në Shqipëri, Maqedoni dhe me gjerë.

Por ajo që vlen, sa më shumë që Serbia të punojë kundër Kosovë, apo të nxisë provokime institucionale, apo territorialë është në dëm të saj. Ka ikur koha kur Serbia të sillet si superfuqi në Ballkan, tani Ballkani flet shqip në kuptimin politikë, sepse shqiptarët kanë qenë vitkima të serbëve në luftën e dekadës që lamë pas”, ka thënë Vata.

Ai konsideron se shqiptarët kanë qenë ata që e pësuan me ndarjen e territoreve një shekull më parë, dhe mëkatare ishte Evropa por falë SHBA-ve atëherë u bë shtet Shqipëri dhe së fundmi dhe Kosova.

“Padrejtësia ndaj shqiptarëve ka marrë fund, askush nuk mund ti cenojë ata në liri, pra stabiliteti i Kosovës lidhet me stabilitetin e vetë Ballkani, por dhe nëse rajoni destabilizohet shqiptarët do ta bëjnë edhe më të vogël Serbinë, sepse padrejtësia sado të zgjas do të dalë në dritë dhe shqiptarët ndahen mes vetes me pesë shtete”, ka thënë njohësi i çështjeve politike e juridike Ilir Vata.