/Habiten shkencetaret,pas termetit 6.6 rihter ne Zakyntho,shfatet nafte ne siperfaqen e detit

Habiten shkencetaret,pas termetit 6.6 rihter ne Zakyntho,shfatet nafte ne siperfaqen e detit

Një dukuri e cila është vene re në thellësitë e deit pas tërmeteve të forta në rajon.
Një fenomen i rëndësishëm është vërejtur kohët e fundit në zonën e detit të Marathia, Zakynthos, qe pas lekundjeve 6.6 rihter te tërmetit,siperfaqja e detit ishte e mbushur me nafte!

Sipas banorëve vendas,ky fenomen nuk është i pa njohur,por pas tërmetit është shumë më intensiv dhe në pjese te dites,transemton Gazeta Diaspora.

Çka po ndodh në zonën e Zakynthos? Përgjigja është dhënë mijëra vjet më parë. Siç thotë babai i historisë, historiani i madh i lashtë, Herodoti, shkaktoi naftë në atë pikë, të cilën banorët e Zakynthos në atë kohë e quajtën “nafta”. Ata e përdorën atë për anijet e tyre duke e bërë katran.

Hulumtime të ngjashme janë bërë nga shkencetaret e termeteve , në librin “tërmeteve të Zakynthos”, duke treguar se e njëjta dukuri është vërejtur në kohen e tërmeteve të mëdha të 1636, 1791 dhe 1840./GazetaDiaspora/