/Fuqia e ushtrisë turke: 12 mjetet e pabesueshme ushtarake të Erdogan

Fuqia e ushtrisë turke: 12 mjetet e pabesueshme ushtarake të Erdogan

Ushtria turke është ndër ushtritë më të fuqishme në botë, ku rivalizon me SHBA-të, Rusinë dhe Gjermaninë.
Buxheti i mbrojtjes së këtij vendi është 18.02 miliardë dollarë. Madhësia e ushtrisë së saj, përfshirë trupat e rregullta dhe ato rezervë është mbi 410.000. Turqia numëron 1,020 aeroplanë, 3,778 tanke, 13 nëndetëse, ndërsa forcat e saj tokësore kanë një arsenal prej 16.000 armësh të llojeve të ndryshme.

Turqia ka pajisjet më të mira ushtarake, përfshirë disa të sjella nga SHBA-ja, si dhe shumicën që i prodhon vetë si shtet. Ja disa nga mjetet ushtarake më të fuqishme turke.

1 –Avioni F-16. Turqia ka rreth 300 të tillë që i ka ndërtuar me licencën e SHBA-ve. F-16 është shtyllë e Forcave Ajrore të SHBA.

2 – IAI Heron i bërë nga izraelitët është përdorur nga Forcat Mbrojtëse Izraelite në Rripin e Gazas. Turqia ka bërë 10 të tillë, me motorrë më të fortë dhe pajisje luftarake turke.

3 – Në Turqi operojnë edhe 3 dronë MQ-1 Predator, të bëra në SHBA. Kur pajisen me raketa Hellfier, këto drone mund të kapin targetët e tyre edhe në vende të fshehura.

4 – “Black Hawk” është një helikopter ushtarak i projektuar nga amerikanët dhe përdoret edhe nga vetë ushtria amerikane. Turqia kohët e fundit nënshkroi një marrëveshje për të marrë 115 helikopterë të tillë të modifikuar.

5 – “Panter” është një armë toke e fuqishme e prodhuar nga vetë Turqia. Ajo ka një gamë prej 25 miljesh.

6 – Sistemi i raketave MGM, i projektuar nga amerikanët është i aftë të godasë objektivat e saj deri në 100 milje largësi. Turqia ka 100 të tillë.

7 – Ushtria turke me shumë krenari prezantoi tankun “Altay” këtë vit. “Altay” është i prodhuar nga kompania turke Otokar, e cila është e njohur për prodhimin e autobuzëve.

8 – Turqia gjithashtu ka helikopterin e vet raketalëshues “Mizrak-U”. Raketat e komanduara mund të arrijnë në një largësi deri në 5 milje.

9 – BMC Kirpi është një tjetër pajisje ushtarake e prodhuar nga vetë turqit. Ushtria turke ka 600 të tilla. “Kirpi” do të thotë iriq në turqisht.

10 – Turqia është në procesin e pajisjes së ushtarëve të saj me gjysmë milioni pushkë të reja. Arma turke është prjektuar në këto 6 vite për t’iu përshtatur klimës dhe terrenit ku ushtarët turq operojnë.

11 – Anijet ADA të projektuara dhe të ndërtuara nga turqit janë të pajisura për të luftuar me çdo gjë, nga nëndetëset deri tek avionë. Turqia ka 2 të tilla, dhe ka në plan të ndërtojë 10 të tjera.

12 – Flota turke gjithashtu ka 13 nëndetëse gjermane të tipit “209”. Secila është e pajisur me 14 gjuajtëse dhe raketa detare, duke bërë që Turqia të mbetet një forcë që duhet llogaritur në det.