/E rralle, foshnja e lindur me peshë më pak se 1 kg, një rast unik i mbijetuar falë kësaj dhurate nga vetë mjekët

E rralle, foshnja e lindur me peshë më pak se 1 kg, një rast unik i mbijetuar falë kësaj dhurate nga vetë mjekët

Një nga foshnjat më të vogla në botë qe mbijetoi, më në fund po shkon në shtëpi,pasi ka kaluar gjashtë muajt e parë të jetës së saj në spital.

Foshnja Manushi peshonte vetëm 400 gramë kur ajo lindi 12 javë para kohe pasi mamaja filloi të vuante nga ndërlikimet e shtatezanise.

E lindur më 15 qershor në Rajasthan të Indisë, foshnja e parakohshme nuk merrte fryme kur erdhi për herë të parë në kete botë.

Me nje lëkurë të hollë si letra, organe te pazhvilluara dhe këmbë sa nje thua, nuk kishte gjasa qe ajo te mbijetonte.

Por, pavarësisht ketyre, Manushi, i cili besohet të jetë fëmija më i vogël që mbijeton ndonjëherë në Azi, filloi të fitonte peshë.

Ajo u vendos menjëherë në një ventilator pas lindjes dhe u transferua në Spitalin e Fëmijëve Jivanta NICU, por shanset për mbijetesë ishin të pakta.

Edhe nëse mbijetonte, mjekët i njoftuan prindërit e Manushit se vajza e tyre kishte vetëm 0.5 për qind shans për të mbijetuar pa dëmtime të trurit.

Sipas mjekut të saj, Dr Janged: “Kur fëmija lindi, ne ishim të pasigurt se çfarë do të ndodhte”.

Duart e saj ishin madhësia e thonjve të babait të saj

Dhe në ditët e para pas lindjes së saj, Manushi humbi peshën – duke ngushtuar shanset për mbijetesë edhe më tej.

Por Manushi provoi se ishte e fortë – duke kaluar nëpër transfuzione të shumëfishta të ushqyerjes esenciale, transfuzioneve të gjakut dhe mbështetjes së frymëmarrjes derisa ajo ishte mjaft e qëndrueshme për të marrë qumësht në shtatë javë.

Dr. Janged tha se femijes duhet ti jepeshin të gjitha lëndët ushqyese thelbësore, si aminoacidet, lipidet, karbohidratet, mineralet, multivitaminat” Por prindërit nuk kishin asnjë mundësi financiare ta përballonin.

Dhe përveç ruajtjes së jetës së vajzës së tyre, mjekët e Manushit bën një akt tepër human dhe i hoqë pagesën spitalore një kosto rreth (£ 11,500).
Megjithatë, duke sfiduar mosmarrëveshjet, gjashtë muaj me rradhe Manushi më në fund u dergua ne shtepi.